Ea s-a pronunțat pe tema excepțiilor de la aplicarea taxei la solicitarea presei de a comenta declarațiile ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, care a arătat că lui nu îi plac excepțiile.
„Taxa se va reduce pentru toată lumea de la 1,5% la 1%, deci vorbim de o reducere de 33% din acest impozit începând de anul viitor. În ceea ce privește echipamentele off-shore – fiindcă de acelea discutăm – nu se găsesc pe teritoriul României sau în apele teritoriale, sunt la mai mult de 12 mile marine de țărmul României. În lege, în amendamente, se definește foarte clar că este vorba despre construcții speciale de pe teritoriul României sau în apele teritoriale ale României”, a spus Petrescu.
Ministrul a arătat astfel că, la taxa pe stâlp, este vorba despre definirea bazei de impozitare, aplicată doar echipamentelor speciale de pe teritoriul României și din apele teritoriale aferente.
„Dacă ne gândim și logic referitor la aceste echipamente off-shore, aici vorbim de a investi în niște surse de energie alternative, de investiții foarte mari și costuri foarte mari care se fac pentru aceste extracții și noi nu vrem să descurajăm aceste investiții și surse de energii alternative, pentru că vrem să devenim independenți energetic”, a conchis ministrul Finanțelor.
Ministrul Finanțelor a anunțat recent că sondele petroliere din Marea Neagră vor fi exceptate de la impozitarea cu 1,5% pentru construcțiile speciale.
Marți, la conferința „Mediafax Talks about Energy-XII”, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, referindu-se la posibilitatea evocată de ministrul Finanțelor privind exceptarea de la plata taxei pe stâlp a sondelor petroliere din Marea Neagră, a declarat că nu îi plac excepțiile și a pledat pentru o reducere aplicată tuturor firmelor.
„Nu aș vrea să comentez declarații ale colegilor din Executiv. Mie, personal, nu-mi plax excepțiile. Taxa să scadă pentru toată lumea de la 1,5 la 1%”, a spus Nicolescu.